Veiligheidscoördinatie

Veiligheidscoördinatie en bouwcoördinatie bij bouwprojecten

U gaat binnenkort bouwen of renoveren? Dan moet u verplicht een veiligheidscoördinator voor uw werf aanstellen. Met Vinco Engineering aan uw zijde bent u verzekerd van een professionele gecertificeerde veiligheidscoördinatie en bouwcoördinatie niveau A. Wij zorgen voor een totaalopvolging van uw werf, inclusief regelmatige digitale verslaggevingen met foto’s.

Wat is de taak van de veiligheidscoördinator?

U kan gedurende het hele project op ons rekenen voor

  • Het opmaken van een algemeen veiligheids- en gezondheidsplan
  • De veiligheidscoördinator speelt een cruciale rol in de bouwcoördinatie en organisatie van een coördinatiestructuur voor grotere projecten
  • Werfbezoeken tijdens de fases die we als kritieke momenten hebben aangeduid
  • De opmaak en aflevering van een postinterventie dossier

Wat is een veiligheidscoördinatie?

Een veiligheidscoördinator wordt aangesteld om de veiligheid op een werf te verzekeren en speelt een cruciale rol in de bouwcoördinatie. Dat geldt zowel bij nieuwbouw als renovatie, maar ook bijvoorbeeld bij wegenwerken. De veiligheidscoördinator vermindert het risico op arbeidsongevallen op en rond de werf.

Om bouwwerken in veilige omstandigheden uit te voeren wordt een architect van bij de ontwerpfase ondersteund door een veiligheidscoördinator. Deze persoon ziet toe op potentiële risico’s en preventiemaatregelen waar de uitvoerders van de werken rekening mee moeten houden.

De veiligheidscoördinator bestudeert de plannen, stelt vast waar de risico’s zijn en noteert die in een werf – specifiek veiligheids- en gezondheidsplan (VGM). Zodat de aannemers daar rekening mee kunnen houden in hun offerte.

Tijdens de werken zal de veiligheidscoördinator regelmatig de werf bezoeken en inspecteren. Zeker in cruciale fases waar risico’s werden gedetecteerd is het belangrijk dat de coördinator op de werf aanwezig is. Bij die bezoeken wordt dan gecontroleerd of het opgestelde veiligheid- en gezondheidsplan wordt gerespecteerd.

Is een veiligheidscoördinator verplicht?

Vanaf het moment dat twee of meerdere aannemers gelijktijdig aan uw project werken, is veiligheidscoördinatie verplicht. Zelfs wanneer die aannemers nooit tegelijkertijd op de werf zijn.

Wanneer alle werken van het project uitgevoerd worden door één aannemer, moet geen coördinator worden aangesteld. Maar als die aannemer met onderaannemers werkt, moet toch een veiligheidscoördinator worden aangesteld.

Een veiligheidscoördinator is dus bij vrijwel elke nieuwbouw of renovatie verplicht.

Wie stelt de veiligheidscoördinator aan?

In ontwerpfase voert de architect zelf de veiligheidscoördinatie uit of hij stelt iemand aan. In uitvoeringsfase duidt de bouwheer-opdrachtgever een opgeleide veiligheidscoördinator aan wanneer er meerdere aannemers bij het project betrokken zijn.

  • Bij werven met een oppervlakte kleiner dan 500 m2 kan de aannemer zelf de functie van veiligheidscoördinator opnemen.
  • Bij werven groter dan 500 m2 wordt een gecertificeerde veiligheidscoördinator aangesteld door de opdrachtgever.

Veiligheid op de werf gaat boven alles. Vinco Engineering heeft alle attesten en verzekeringen om als veiligheidscoördinator en bouwcoördinatie specialist op te treden.

Veiligheidscoördinator voor bouwwerken met meerdere opdrachtgevers

Wanneer er op eenzelfde plaats gelijktijdig bouwwerken of werken van burgerlijke bouwkunde worden uitgevoerd voor rekening van meerdere opdrachtgevers, moeten deze tijdens de studiefase van het ontwerp één gemeenschappelijke coördinator-ontwerp aanstellen via een schriftelijke overeenkomst. En de veiligheidscoördinator voor de verwezenlijking wordt op dezelfde manier aangeduid.

Wat kost een veiligheidscoördinator?

De aanwezigheid van een veiligheidscoördinator is verplicht, maar de overheid legt geen vaste prijs op. De kostprijs van een veiligheidscoördinator is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type bouw (nieuwbouw of renovatie), de grootte van het project, de complexiteit en de duurtijd.

Bij een studiebureau zoals Vinco Engineering kunt u terecht voor veiligheidscoördinatie, maar ook voor EPB-verslaggeving, blowerdoortests, stabiliteitsstudies en meer. Een totaalpakket is de voordeligste keuze. Neem contact op of vul onderstaand formulier in voor een vrijblijvende offerte.

Waarom een veiligheidscoördinator zo belangrijk is

Wie vandaag bouwt of verbouwt is verplicht om een optimale veiligheid te garanderen voor iedereen die tegelijkertijd of achtereenvolgens aanwezig is op uw werf. Zowel bij renovatiewerken als bij nieuwbouwprojecten komen immers heel wat risico’s kijken! Zo moeten trapgaten, stellingen en daken voldoende afgeschermd worden. Maar daar houdt het uiteraard niet bij op.

Het veiligheidsdossier

Een veiligheidscoördinator zorgt voor een schriftelijke neerslag van alle bevindingen, in een zogenaamd veiligheidsdossier. Dat begint bij veiligheid- en gezondheidsplan dat nog voor de aanvang der werken wordt opgemaakt.

De bevindingen die tijdens de werfbezoeken worden vastgesteld noteert de veiligheidscoördinator in een coördinatiedagboek. Na oplevering van de werken wordt tenslotte nog een postinterventiedossier opgemaakt en aan de bouwheer overhandigd.

In het postinterventiedossier staan alle elementen die belangrijk zijn voor latere onderhouds- of uitbreidingswerken. Want ook daar zijn uiteraard veiligheidsrisico’s aan verbonden. Ook alle architecturale en technische kenmerken worden in dit dossier vermeld. Wanneer de woning later verkocht wordt dan moet de nieuwe eigenaar het interventiedossier krijgen.

Daarom is het noodzakelijk dat alle aannemers as-built plannen opmaken (werkelijke uitvoering) van de door hun geplaatste elementen en technieken.

Natuurlijk moet een veiligheidscoördinator erkend en verzekerd zijn op deze taken op te nemen. Vinco Engineering is erkend als veiligheidscoördinator niveau A waardoor u bij ons kan rekenen op professionele coördinatie en ondersteuning tijdens het hele bouwproces.

Wat als u geen veiligheidscoördinator aanstelt?

Zowel bij tijdelijke als mobiele bouwplaatsen en grote of kleine bouwwerken is veiligheidscoördinatie vereist. De architect of aannemer is verantwoordelijk voor het aanstellen van de veiligheidscoördinator. Gebeurt dat niet, dan kunt u, de architect en de aannemer in gebreke worden gesteld.

Als u geen veiligheidscoördinator aanstelt wanneer het wettelijk verplicht is, riskeert u een gevangenisstraf van één jaar en een geldboete van 5.000 euro in ontwerpfase of 10.000 euro in uitvoeringsfase.

Een professionele, goed opgeleide veiligheidscoördinator is een essentieel onderdeel van een vlot draaiende werf. Vinco Engineering heeft alle attesten en verzekeringen om officieel als veiligheidscoördinator te kunnen optreden. Vraag uw offerte aan voor om een veiligheidscoördinator aan te stellen.

Veiligheidscoördinatie met Vinco Engineering

Veiligheidscoördinatie voor een residentiële of niet-residentiële bouwproject

U bent op zoek naar een ervaren veiligheidscoördinator voor uw residentiële of niet-residentiële bouwproject? Dan kan u in elk geval op ons rekenen! Neem daarom vandaag nog contact met ons op of vraag via onderstaand offerte formulier uw gratis en vrijblijvende offerte met persoonlijk advies.

Wij zijn actief in de regio’s:

 

Vraag uw offerte aan

Bouwheer

Bouwplaats

excl btw en excl kosten grond

Projectbeschrijving

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 25 files.
Klik of sleep naar het icoon om één of meerdere bestanden te uploaden.
Max. 20 MB en/of 25 bestanden

Architect

Diensten

Wij respecteren uw privacy. Uw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.