EPB ventilatie
De EPB-normen worden steeds strenger. Zo moet elke nieuwbouwwoning bijna energieneutraal (BEN) zijn. Ventilatie is een belangrijk onderdeel binnen EPB. Een goed ventilatiesysteem helpt u makkelijker een hogere EPB-score te behalen en zorgt tegelijk ook voor een gezond binnenklimaat in uw woning. Bij een ervaren en correcte EPB-verslaggever zoals Vinco Engineering heeft u meteen een streepje voor, zowel residentieel als niet-residentieel.
Waarom ventileren binnen EPB?
Bij elke nieuwbouw of grondige renovatie hoort het EPB-verslag. In dat verslag bekijkt de EPB-verslaggever (bijvoorbeeld een studiebureau zoals Vinco Engineering) hoe de woning presteert op het vlak van energie. Die energieprestatie wordt omgezet in een score. Hoe lager de score, hoe beter.
Ventilatie is een belangrijk onderdeel binnen EPB. De B staat namelijk voor ‘binnenklimaat’. U moet niet alleen het energieverbruik beperken, maar ook minimaal ventileren. Correct ventileren is heel belangrijk. Nieuwe of gerenoveerde woningen zijn goed geïsoleerd en luchtdicht afgewerkt. Een ventilatiesysteem voert de vervuilde en vochtige lucht af en brengt verse lucht binnen.
De EPB-eisen voor ventilatie
Residentieel
Residentieel houdt in: nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties (IER).
Er zijn specifieke eisen (opgenomen in de Belgische norm NBN 50.001 sinds 1995) voor droge ruimten (bijvoorbeeld woonkamer en slaapkamers) en natte ruimten (keuken, badkamer, toilet). Er is ook sprake van een minimaal geëist ontwerpdebiet. Dat bedraagt 3,6 m3/h per m2 vloeroppervlakte van de ruimte. Het ontwerpdebiet betekent het debiet dat minimaal geëist wordt voor toevoer en afvoer van lucht in uw woning.
Alle regels en details zijn best verwarrend. Een ervaren en correcte EPB-verslaggever voor redisentiële gebouwen erkent het belang van een goede ventilatie en energiezuinige woning en weet precies hoe dat te bereiken. Bij Vinco Engineering kunt u daarom terecht voor de berekening van ventilatiedebieten, maar ook voor advies over installaties en materialen.
Niet-residentieel
Niet-residentieel slaat ook op nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties (IER), maar bij niet-woongebouwen, zoals kantoren, ziekenhuizen, scholen, winkels, …
Bij niet-residentiële gebouwen is er ook een minimaal geëist ontwerpdebiet. Dat is in dit geval afhankelijk van een aantal zaken:
- Het type ruimte
- De ontwerpbezetting of gebruiksoppervlakte (afhankelijk van of de ruimte bestemd is voor menselijke bezetting of niet)
- De norm EN 13779
- De Codex welzijn op het werk (voor België)
Aan het minimaal geëiste ontwerpdebiet voor niet-residentiële gebouwen hangt een hele berekening vast. Een professionele EPB-verslaggever met ervaring in ‘utilitaire gebouwen’ is dus een absolute must.
Gelden dezelfde eisen voor nieuwbouw als voor renovatie?
Als het gaat om een ingrijpende energetische renovatie (IER), dan gelden dezelfde eisen. Bij zo’n renovatie is medewerking van een architect en een bouwaanvraag nodig.
Er zijn heel wat voorwaarden en bijzondere situaties. Zo kan een ‘gewone renovatie’ ook als IER beschouwd worden. Meer info vind je op de EPB-pedia van de Vlaamse overheid.
Is ventilatieverslaggeving verplicht?
Een extern gecertificeerd ventilatieverslag is inderdaad verplicht (sinds 2016). Het is een document binnen het EPB-verslag. Voorlopig is het alleen verplicht voor residentiële gebouwen, niet voor kantoorgebouwen of utilitaire gebouwen.
De ventilatieverslaggever moet het ventilatieverslag opmaken. Daarin moeten onder meer de gegevens van het ventilatiesysteem staan, de gemeteten debieten, het vermogen, …. Belangrijk is om te kiezen voor een erkende verslaggever, zoals Vinco Engineering. Zo krijgt u een officieel ventilatieprestatieverslag.
Een bouw of renovatie zonder problemen met Vinco Engineering
Bouwen of renoveren, het betekent een hele administratie en opvolging van talrijke regels, eisen en normen. Een correcte, ervaren en professionele EPB-verslaggever neemt heel wat zorgen weg. Kies voor iemand waarop u kunt rekenen en waar u ook terechtkan voor advies. Bekijk ook zeker even onze referenties!
Bij Vinco Engineering helpen we graag bij elk project, groot of klein, residentieel of niet-residentieel. Neem dus gerust contact op voor duurzaam bouwadvies of voor een aanvraag. Onze ervaren ingenieurs helpen u met plezier verder.
EPB verslaggeving
Studiebureau stabiliteit
Veiligheidscoördinatie
REFERENTIES
Wij zijn actief voor EPB in deze regio’s
Antwerpen
Regio Antwerpen – Mechelen
Brussel
Regio Brussel
Limburg
Regio Hasselt
Oost-Vlaanderen
Regio Aalst– Gent – Sint-Niklaas
West-Vlaanderen
Regio Brugge – Koksijde – Kortrijk – Middelkerke – Oostende – Roeselare – Wevelgem
Vlaams-Brabant
Regio Leuven