Aardgasketel of lucht/water-warmtepomp: wat is de beste keuze?
Welke techniek kies je voor de verwarming van een gebouw? Het is één van de vragen die je moet beantwoorden bij het bouwen en vaak ook bij een renovatie. Hier vergelijken we een lucht/water-warmtepomp met een aardgasgestookte condensatieketel op enkele punten.
Het rendement van een aardgasketel vs. warmtepomp
Op zich heeft een aardgasketel een lager rendement per kilowattuur. Met 1 kWh aardgas heb je ongeveer 1 kWh warmte.
Bij een warmtepomp is dat rendement veel hoger. Om dat rendement uit te drukken, spreekt men van de COP (Coefficient Of Performance). De COP ligt voor de meeste warmtepompen tussen 3 en 5. Dat wil dus zeggen dat je met 1 kWh elektriciteit (die nodig is voor de aandrijving van de warmtepomp) 3 tot 5 kWh warmte opwekt. Daarbij moet wel gezegd worden dat lucht/water-warmtepompen de laagste COP-waarde hebben. Bodem/water-warmtepompen halen een groter rendement.
Nu is die COP niet zaligmakend omdat ze geen rekening houdt met de thermische verliezen en de wisselende buitentemperatuur. Daarom is het beter om de SPF (Seasonal Performance Factor) in rekening te brengen. Die is lager dan de COP, maar ligt met gemiddeld 2,8 tot 4,7 nog steeds hoger dan het rendement van een aardgasketel.
De prijs van gas en een warmtepomp
Rendement is belangrijk, maar daarmee is nog niets gezegd over de prijs. Verschillende factoren beïnvloeden die:
- De aankoop- en installatieprijs ligt bij een lucht/water-warmtepomp een stuk hoger dan bij een aardgasketel.
- De aardgas- en elektriciteitsprijzen bepalen uiteraard ook de uiteindelijke kostprijs. 1 kWh aardgas is tegenwoordig een een pak duurder geworden, ook de elektriciteitsprijzen staan niet stil. Het is moeilijk te voorspellen hoe de markt verder zal evolueren wat de prijzen betreft.
- Subsidies en premies zijn er zowel voor de plaatsing van condensatieketels als warmtepompen. De concrete locatie, de aard van de werken en jouw statuut als aanvrager bepalen op welke premies je recht hebt.
- Isolatie, zonnepanelen, een zonneboiler of een douchewarmtewisselaar kunnen het rendement verhogen en de prijs die je voor elektriciteit of gas betaalt doen dalen. Uiteraard moet je ook de installatiekosten in rekening brengen.
De duurzaamheid van een warmtepomp
Een lucht/water-warmtepomp is duurzamer dan een aardgasgestookte condensatieketel omdat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn voor de werking. De CO2-uitstoot is met andere woorden een pak lager. En als je een warmtepomp combineert met zonnepanelen voor de aandrijfenergie, dan wordt het energieverbruik wel heel laag.
Het is wel zo dat aardgas op vlak van duurzaamheid beter scoort dan bijvoorbeeld mazout. Bovendien beperken hoogwaardige condensatieketel het energieverbruik vergeleken met oudere modellen.
Een extra functie: koelen met een warmtepomp
Met een warmtepomp kan je een gebouw ook koelen. Een bijkomende airco-installatie is dus niet nodig en de koelte wordt ook minder abrupt in een ruimte gebracht. Bijkomende toestellen zijn niet nodig: met de warmtepomp en de verwarmingsinstallatie kan je zowel verwarmen als koelen. Wel is het zo dat je met een lucht/water-warmtepomp enkel actief kan koelen. In dat geval wordt de warmte aan de ruimte onttrokken door een functionerende warmtepomp. Bij passieve koeling met een bodem/water-warmtepomp wordt de koelte uit de bodem via de circulatievloeistof door het systeem gestuurd. Dit systeem koelt passief omdat enkel de circulatiepomp draait en niet de warmtepomp zelf.
Erkend studiebureau voor uw bouwprojecten
Meer info over warmtepompen, condensatieketels of andere technieken? Contacteer ons gerust.