Ingrijpende energetische renovatie of IER: alle voordelen op een rijtje
Wil je je woning toekomstbestendig maken? Voer dan geen gewone verbouwing uit, maar overweeg een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER), een slimme investering die je woning toekomstbestendig zal maken. Benieuwd naar de voorwaarden en voordelen van een energetische renovatie? Kom er alles over te weten in deze blog.
Wat zijn energetische renovaties?
Wat verstaan we onder energetisch renoveren? Het is in feite een grondige renovatie, waarbij de focus ligt op het verbeteren van de energie-efficiëntie. Naast het optimaliseren van de isolatie, is ook het (zelf) opwekken van groene energie hier prioritair. Bij een IER wordt gestreefd naar een maximaal E-peil en een minimum aandeel hernieuwbare energie.
Het is dus geen gewone verbouwing en gaat verder dan wat kleine aanpassingen of opfrissingswerken. Een IER betekent meestal structurele wijzigingen aan de isolatie, verwarming en de bouwschil (zoals muren, daken en ramen). Wat zijn de voorwaarden voor een Ingrijpende Energetische Renovatie?
- Om te spreken van een IER of Ingrijpende Energetische Renovatiemoet ten minste 75% van de bouwschil van je woning (na)geïsoleerd zijn.
- Er worden energiezuinige installaties voor verwarming, koeling en sanitair warm water gebruikt.
- Er wordt daarbij gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen. De meest doorslaggevende verbruiker (bijvoorbeeld de verwarmingsketel) wordt vervangen door een milieuvriendelijk alternatief.
- Er zijn minimale EPB-vereisten. Die zijn afhankelijk van de datum van de bouwaanvraag. Bekijk de EPB-eisen per aanvraagjaar op de website van de Vlaamse Overheid.
Heb je nog geen idee over de energiescore van je woning? Dan is het essentieel om eerst een EPC of energieprestatiecertificaat te laten opmaken. Alleen zo krijg je inzicht in de actiepunten voor een IER.
De voordelen van een ingrijpende energetische renovatie
Een energetische renovatie heeft grofweg dezelfde strenge vereisten op vlak van energieverbruik als een nieuwbouw. Je vraagt je intussen misschien af waarom je voor een IER zou kiezen? Wel, er gaan met een ingrijpende energetische renovatie wel een pak voordelen gepaard.
energiebesparing
Een logisch gevolg van een doorgedreven isolatie en verbeterde energie-efficiëntie is uiteraard de besparing. Want energie besparen betekent ook een verlaging van de energierekening. Door betere isolatie, efficiënte verwarmingssystemen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, wordt het energieverbruik aanzienlijk verminderd. Op lange termijn kan je dus heel wat geld besparen. Je zal daarnaast ook minder afhankelijk zijn van schommelende energieprijzen en externe leveranciers.
toekomstgericht
Door nu te investeren in een IER bereid je je woning voor op de toekomst. Een energiezuinig huis voldoet al aan toekomstige normen. Een energetische renovatie is een goede investering in het milieu én in je woning, want een IER verbetert je energielabel. En dat heeft een positief effect op de marktwaarde van je woning.
premies
Milieuvriendelijke maatregelen worden door de overheid beloond. Ook een IER gaat met heel wat van financiële voordelen gepaard. Denk maar aan een korting op de registratierechten bij de aankoop van je woning. Bij een ingrijpende energetische renovatie betaal je namelijk maar 1% registratiebelasting (i.p.v. 5%).
Verder zijn er tal van subsidies of premies voorzien door de Vlaamse Overheid. Denk maar aan premies voor dakisolatie, het plaatsen van nieuwe beglazing en voor de aanschaf van energiebesparende toestellen zoals warmtepompen en zonneboilers. Benieuwd welke premies van toepassing zijn op jouw huis of appartement? Doe beroep op de handige simulator van Mijn Verbouwpremie.
Wooncomfort
Last but not least: een huis dat verbouwd is volgens de meest eigentijdse en strenge normen, biedt ook het hoogste wooncomfort. Een goede isolatie en ventilatie zorgen voor een stabiele binnentemperatuur en gezond binnenklimaat.
Wat kost een energetische renovatie?
De kost van een energetische renovatie is uiteraard variabel. Alles hangt af van de staat van de woning, de grootte en welke werken je wil uitvoeren. Reken op een gemiddelde kostprijs van ongeveer 40.000 tot 60.000 euro per woning.
Neem dit bedrag wel met een korrel zout, want er kunnen zich steeds specifieke omstandigheden voordoen of onvoorziene werken aankondigen. Had je eerst gerekend op een gewone zolderisolatie, maar dien je de volledige dakconstructie te vervangen? Of heb je een grotere woning dan gemiddeld? Dan zal je misschien op een hoger bedrag uitkomen dan je eerst had geschat.
Dankzij de premies van de Vlaamse Overheid, krijg je gelukkig een duwtje in de rug. Een IER is dus zeker het overwegen waard.