De afkorting EPB staat voor “Energieprestatie en Binnenklimaat”. Dit begrip is in het leven geroepen om de energie-efficiëntie van gebouwen te kunnen bepalen. De EPB-regelgeving wil gebouwen immers energiezuiniger maken en het binnenklimaat verbeteren.
Wat is verplicht bij EPB?
Het EPB wordt berekend op basis van een aantal factoren en met behulp van een gespecialiseerd softwarepakket. Hoe lager de EPB-score, hoe beter. De waarden die het uiteindelijke EPB opmaken, zijn:
- Het E-peil of energieprestatiepeil geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is.
- De energie-efficiëntie van de bouwschil wordt aangeduid door het S-peil.
- De U-waarde duidt aan hoeveel warmte er verloren gaat langs je muren, ramen, vloer en dak.
- Het gebruikte ventilatiesysteem en de kwaliteit daarvan is ook een belangrijk component.
- Het aandeel hernieuwbare energie in de totale energievoorziening.
In België is het wettelijk verplicht om een EPB-verslaggeving te laten opmaken, zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten.
EPB verplichtingen
- U dient eerst en vooral een EPB verslaggever aan te stellen vóór de start van de werken. Die zal het EPB berekenen en uiteindelijk de aangifte indienen bij de energieprestatiedatabank. De EPB-verslaggever is een specialist op het gebied van energieprestatie en binnenklimaat van gebouwen.
- De EPB-eisen die u dient te behalen, zijn afhankelijk van het bouwproject en het jaar van de bouwaanvraag. Hou er in elk geval rekening mee dat de EPB verplichtingen steeds strenger worden. Zo mag bij een nieuwbouwwoning het E-peil maximum E30 bedragen, wat overeenkomt met bijna-energieneutraal.
- De huidige EPB-verplichtingen voor Vlaanderen leest u na op de website van de Vlaamse Overheid.
Vraag nu een offerte voor een EPB-verslag
Wanneer bent u EPB plichtig?
In feite bent u EPB plichtig vanaf wanneer u bouwt of verbouwt. Elk geklimatiseerd gebouw is in principe EPB-plichtig. Voor alle werkzaamheden aan gebouwen die verwarmd of gekoeld worden en waarvoor een stedenbouwkundige vergunning of melding wordt aangevraagd vanaf 1 januari 2006, dient dus een EPB-verslag opgemaakt te worden. Er zijn slechts weinig uitzonderingen.
De EPB-plicht is van toepassing op verschillende soorten werken die invloed hebben op de energieprestatie van een gebouw. Hieronder een overzicht van wanneer u EPB-plichtig bent:
1. Nieuwbouw
Bij het bouwen van een nieuwbouw is er steeds een EPB-plicht. Voor nieuwbouwprojecten gelden strenge eisen op het vlak van energieprestatie en binnenklimaat. Die kunnen jaarlijks veranderen en zijn afhankelijk van het gewest waarin u woont.
2. Grote renovaties
Als u een grondige renovatie uitvoert waarbij meer dan 75% van de gebouwschil (muren, dak, vloeren) wordt aangepakt, en u daarnaast ook de technische installaties (zoals verwarming ventilatie of warm water) vervangt of aanpast, dan bent u EPB-plichtig. Dit soort grondige renovatie wordt ook wel een “ingrijpende energetische renovatie” of IER genoemd. Ook hierop zijn jaar na jaar strengere EPB-eisen van toepassingen.
3. Aanbouw of uitbreiding
Bij een aanbouw of uitbreiding van een bestaand gebouw, bijvoorbeeld het toevoegen van een extra kamer of verdieping, bent u eveneens EPB-plichtig. Dit geldt wanneer de nieuwe constructie groter is dan 800 m³ of wanneer er bepaalde technische installaties (verwarming, ventilatie, koelinstallatie) worden toegevoegd of aangepast.
4. Verbouwingen
Bij verbouwingen die van invloed zijn op de energieprestatie van het gebouw, kan u EPB plichtig zijn. Denk maar aan het vervangen van de ramen, het dak of het verwarmingssysteem. Renovatieprojecten waarvoor een stedenbouwkundige aanvraag nodig is, zijn sowieso EPB-plichtig.
5. Functiewijziging
Bij een wijziging van de bestemming of functie van een gebouw, bijvoorbeeld het omvormen van een kantoor naar een woning, geldt ook een EPB-plicht.
Let wel op: er zijn verschillende eisen voor residentieel of niet-residentieel gebruik. Neem gerust contact op bij vragen omtrent niet-residentiële verslaggeving.
Uitzonderingen op de EPB-plicht
Niet alle projecten vallen onder de EPB-plicht. Kleinere werken zoals onderhouds- of herstellingswerken aan bijvoorbeeld het dak, de zijgevel of de ramen zonder een significante verbetering van de energieprestatie, vallen vaak niet onder de EPB-regelgeving.
EPC-verplichting
Bent u van plan om te verkopen of te verhuren? Dant dient u ook een EPC voor te leggen aan de kopers of huurders. Op het EPC of Energieprestatiecertificaat leest u het E-peil af, of er voldaan is aan de EPB-eisen en over welk energielabel de woning beschikt.
Vinco Engineering: uw betrouwbare EPB-verslaggever
Als ervaren EPB-verslaggever houdt Vinco Engineering rekening met alle huidige eisen en EPB verplichtingen. De EPB-berekening gebeurt door experten die steeds goed geïnformeerd zijn over energieprestatieberekeningen en EPB-regelgeving. We kunnen het EPB berekenen voor zowel residentiële als niet-residentiële gebouwen. Wij zorgen voor een nauwkeurige en tijdige levering van alle EPB-verslagen en berekeningen. Met Vinco Engineering aan uw zijde kan u op beide oren slapen!